Det første Hovden Høyfjellshotell

Bestill overnatting Overnatting Hva skjer? Hva skjer? Webkamera Webkamera Skirapport Skirapport

Det første Hovden Høyfjellshotell 1937 – 1946

Dette er en side som forteller om Hovdens historie.
I forbindelse med markering av 50 år med moderne reiseliv er det skrevet ulike historier om Hovdens reiselivsbedrifter. Dette er en av dem. Det kan være at bedriften som omtales ikke lenger er åpen eller har endret driftsform. I faktaboksen vil det eventuelt være link til dagens bedrift.

Det første Hovden Høyfjellshotell åpnet i 1937 og var den gang, landets største hotell. På denne tiden ble det også anlagt vei over fjellet til Haukeli. Dermed var det håp om lønnsom drift av et så stort hotell. Det var utenbygds menn med penger som fattet interesse for turisme på Hovden, og det var innehaver av Ernst Hotel i Kristiansand, Anton H. Evenbye, som først og fremst skal ha æren for at hotellet ble en realitet. Det var han som fant den praktfulle tomten til hotellet på et sted der det den gang knapt nok fantes et hus.

Hotellet var et imponerende syn der det tronet høyt og flott med fjellet Storenos i bakgrunnen. Det ble bygget en egen dam og kraftstasjon i Otra som rant like ved og hotellet hadde dermed elektrisitet 15 år før bygdefolket fikk strøm i husene sine. Rester av kraftstasjonen og damkonstruksjonen kan sees den dag i dag, selv om selve tredammen er borte.

«På Hotelet er man nødt til at have alt, ogsaa flere Butiker, da man jo ikke kan `gaa til Byen, «,- skrev Vendsyssel Tidene om Norges nyeste Høifjeldshotel -Stor-Etablissementet i Hovden, tolv timers Reise fra Vendsyssel.»

Men det skulle ikke bli et hotell som hadde suksess fra første stund. Snarere tvert i mot. Hovden Høyfjellshotell ble reist i 1936 med statsgaranti for 2. prioriteten på kr. 125 000. Men selv om det omtrent samtidig ble åpnet fergeforbindelse mellom Kristiansand og Hirtshals, bilrute fra Kristiansand og vei fra Hovden til Haukeligrend, ble trafikkgrunnlaget for lite.

Problemer fra første dag

De som sto for reising og drift av hotellet, møtte store problemer fra første dag. Store snøfall og mangel på effektivt brøytemateriell forsinket byggingen, og førte til at åpningen måtte utsettes fra påsken til juni 1937.

I 1941 ble det utlyst tvangsauksjon over hotellet for mislighold av en pantobligasjon på kr. 250 000 til livsforsikringsselskapet Idun. «Forfulgt av uhell siden starten,» skrev Aftenposten i den anledning. Krigen satte en effektiv stopper for videre drift. Hovden var ikke engang spesielt interessant for okkupantene. Og dagen før før det skulle åpne igjen etter en større restaurering i 1946, brant det ned til grunnen.

Det nye selskapet, som hadde kjøpt hotellet på tvangsauksjon, med Anton H. Evenbye som primus motor, søkte om ny statsstøtte til gjenreising. Det offentlige rådet for hotellsaker fant imidlertid at det ikke kunne anbefale denne investeringen.

(Kilde: Vertskap i Norge, Norsk hotell- og restaurantvirksomhet gjennom tidene, NHRF)

Ruinene etter det nedbrente hotellet sto der i hele 21 år før det ble bygget et nytt hotell på den samme plassen.

Serveringspersonale på Hovden Høyfjellshotell (Foto: Torjus Breive)

En velfortjent hvil på hotell-balkongen (Foto: Torjus Breive)

Hovden Høyfjellshotel. Besøk av Jon Bjåen flankert av serverinhgspersonale; t.v. Gunhild Breive.(Foto: Torjus Breive)

Påsken 1938

Det var fin-fine forhold og det ble arrangert påskeskirenn med vandrepokal i premie. Pensjonspris fra kr 7,-
Annonse og redaksjonell omtale i Fædrelandsvennen 4. april 1938

 

Se flere bilder fra det gamle og ærverdige hotellet.

Fotografert av Mittet Foto

Søk

Nyhetsbrev