Furumo – midt i Hovden sentrum

Fra post til kafé og husrom, til sportsbutikk, kafé og nå restaurant.
Det gule huset midt i Hovden sentrum har rommet mye gjennom tidene og har alltid vært en sentral møteplass. Det sitter fortsatt i veggene. Huset har mye sjel.

Dette er en side som forteller om Hovdens historie.
I forbindelse med markering av 50 år med moderne reiseliv er det skrevet ulike historier om Hovdens reiselivsbedrifter. Dette er en av disse. Det han være at bedriften som omtales ikke lenger er åpen eller har endret driftsform. I teksten vil det eventuelt være link til dagens bedrift.

Furumo er i dag kjent som restauranten i det gule huset midt i Hovden sentrum. Huset har gjennom tidene forandret så vel farge som innhold. Både hus og eiendom eies fortsatt av familien som i sin tid bygde Furumo. Det var bestefar til dagens eier, Kjetil Lidtveit, som satte opp huset i 1946.

«-Bestefar Ketil Sveinsson Hovden etablerte posthus her, forteller Kjetil, og min tante Tone drev overnatting og kafé, og tok senere over som poståpner som var tittelen den gangen. Byklehei var det offisielle navnet på posthuset.»

Furumo den gangen det var poståpneri, kafé og husrom og du kunne få kjøpt mjølkeringar. I døråpningen står Harald Uleberg.

På den tiden var det bare Hovdehytta som også kunne tilby overnatting og mat til de veifarende på Hovden. Høyfjellshotellet, som ble bygget på 30-tallet, lå i ruiner etter brannen i 1946 og dermed var det til tider behov for ekstra servering og losji på Hovden. Det var riktignok lange perioder av året som det var veldig lite gjester på Hovden men fra midten av februar og fram til påske kunne det være travelt. Tone og hennes mann Harald Uleberg, drev i en kort periode også butikk i tillegg til post, kafé og losji. Det var viktig å ha flere bein å stå på.

Hovdebru var stedsnavnet der hvor Hovden sentrum er i dag. Det opprinnelige Hovden er ved Hovden Gård som ligger på vei til Breive.

En sentral møteplass

Furumo var i mange år den sentrale møteplassen for bygdefolket, både gamle og unge. Stedet hadde, da som nå, den mest sentrale plassen i det lille bygdesamfunnet som Hovden var. Dagens høydepunkt var kanskje på ettermiddagene når posten ble levert til Furumo med rutebussen fra byen. Bygdefolket sto i kø og ventet på dette. Samtidig kunne de få servert både kaffe, kaker og middag.

Kjetil Lidtveit, iført butikkfrakk fra Hovden Landhandel som lå like ved Furumo og hvor han jobbet. Kanskje han var «Heimom» for litt mat?
Åshild Lidtveit og sønnen Torbjørn på trappa til Furumo

 

I 1959 overtok Åshild Lidtveit driften av Furumo. Hun var også datter av Kjetil Sveinsson Hovden og søster til Tone. Sammen med sine to sønner; Kjetil og Torbjørn, bosatte hun seg i huset og fortsatte driften med kafé og overnatting. Allerede i 1961 startet hun restaurering og utbygging av Furumo. Da hadde også begge guttene flyttet hjemmefra og det ble større kapasitet til å ta i mot gjester. Selv bodde Åshild i en liten del av første etasje i huset, mens resten ble brukt som kafé, og i andre etasje hadde hun fire rom for utleie. Åshild bakte brød for salg og serverte middag, smørbrad, kaker, kaffe og lagerøl. Dette var det sterkeste drikke som var å få kjøpt på Hovden. Åshild drev Furumo Kafé og Husrom fram til 1968.

Åshild var ikke bare vertinne i kaféen men tok seg ofte tid til å leike med ungene på Hovden. På landeveien utenfor, som riktignok var hovedveien gjennom Hovden, hoppet hun bl.a. paradis. Det var ikke mye trafikk gjennom bygda den gangen.

Åshild i midten hopper paradis sammen med Jon Uleberg og Annelise Breive på dagens Rv9.

Flere turister og flere hytter

På 60-tallet økte trafikken jevnt og trutt. Både Hovden Høyfjellshotell som åpnet i 1967, samt den sensasjonelle stolheisen som åpnet i 1968, førte med seg stor utvikling av Hovden som turiststed. Såvel turist-tilstrømming som hyttebygging skjøt fart utover på 70-tallet. Aktiviteter ble etterspurt og når Anni Uleberg og Asbjørg Kaasin drev kafeen, var det også naturlig at de tilbød turistene rideturer, ettersom de begge var ivrige «heste-jenter». Hestene oppholdt seg i innhegning ved kafeens terrasse.

på 70-tallet hadde Furumo tilbud om turistridning.

Tiden går – Furumo består

Bedrifter har kommet og gått på Hovden gjennom årene, noen bygg er blitt revet, andre har blitt bygget. Furumo har også gjennomgått restaureringer og påbygging men mye av husets sjel bevart. I dag er Furumo fortsatt kanskje den mest sentrale møteplassen i Fjellbyen Hovden. Her er både kaffebar, restaurant og landhandel, og det hele er åpen 365 dager i året. -Men å hoppe paradis i veien utenfor er nok ikke å anbefale, ei heller å ha oppstillingsplass for hest rett ved uteserveringen.

Furumo, det gule huset midt i krysset

Kilde: Kjetil Lidtveit

Se Furumo gjennom tidene

Les mer om Hovdens reiselivsutvikling gjennom de ulike 10-årene.