60-tallet

Bestill overnatting Overnatting Hva skjer? Hva skjer? Webkamera Webkamera Skirapport Skirapport

60-tallet

Dette er en side som forteller om Hovdens historie.
I forbindelse med markering av 50 år med moderne reiseliv er det skrevet ulike historier om Hovdens reiselivsbedrifter.  Det kan være at bedriften som omtales ikke lenger er åpen eller har endret driftsform. 

Denne siden er under utarbeidelse. Siden kan inneholde feil og mangler.

De første turiststasjonene i Fjellgardane lå i Breive («Derinne») og på Bjåen («Dersu»). Begge var blitt opprettet før 1900. Kristiansand og Opplands Turistforening bygget sin første hytte, Hovdehytta, på Hovden i 1913. Den ga husrom til både heievandrere og faste gjester. I dag består  Hovdehytta av moderne leiligheter.

Fjellgardane var samlenavn for gårdene Bjåen, Hovden, Breive, Ørnefjell og Geiskeli. Navnet Hovden stammer altså fra gårdene med samme navn som ligger rett sør for Hovdenuten.

I sentrum, som den gang het Hovdebru, lå Furumo som hadde både poståpneri, kafé og husrom, samt Hovdeheimen, et overnattingssted som brant ned i 1962. Haugly Gjesteheim, også den i sentrum, åpnet i 1954 og er fortsatt i drift som overnattingssted men uten servering som tidligere.
Hartevassbu ble drevet fra 1958 til 1978, og deretter i ulike driftsformer fram til 2016, da den ble solgt som privat feriebolig.
Soltoppen, som i dag består av leiligheter, ble bygget på samme tomt som den tidligere Bjerkehytta / Hovden Fjellstove, som åpnet i 1959.

Gammelt bilde fra 1960-tallet med gammel bil og folk i tidsriktige klær. Storenos i bakgrunnen og bygning Hovdeheimen som ikke eksisterer i dag. Foto
I bakgrunnen sees Hovdeheimen som lå der hvor Fjellgardstun ligger i dag.

Det første Hovden Høyfjellshotell ble åpnet i 1936 og var da landets største. Det ble drevet fram til krigsutbruddet i 1940, og ble i løpet av krigsårene delvis okkupert av tyskerne. Etter krigen ble hotellet restaurert og skulle starte opp igjen i 1946, men brant ned dagen før åpningen. På branntomten ble det nåværende Hovden Høyfjellshotell bygget, og dette åpnet i juni 1967.
Hovden Hyttegrend, i dag kjent som Hovden Fjellstoge, åpnet sine første hytter i 1965.

Allerede i 1936 fant det første alpine skirennet på Hovden Skisenter sted. Hovden Høyfjellshotell arrangerte da påskeskirenn med en stor sølvpokal som attraktiv vandrepremie. Denne pokalen inneholder mange navn, og ble til slutt vunnet til odel og eie av Anne Dorte Carlson, datter av Carl Ragnar Carlson, som etablerte Hovden Skisenter og drev dette i mange år.

Fram til slutten av 60-tallet var det altså kun muligheter for skiturer og annen leik og moro med langrennsski som gjaldt på Hovden. Som bildet under viser, var pipa like vanlig å nyte på skituren som Kvikk Lunsj er i dag.

Gammelt foto fra 1960-tallet med fire unge piperøykende menn på skitur i tidsrikt utstyr og klær. Foto
F.v. Bård Paulsen, Per Breivegen, Olav Breivegen og Jon Uleberg (Foto: Kjetil Uleberg)

Grunneier Harald Uleberg bygde det første skitrekket på Hovden i 1965. Det var et pendeltrekk med 3 doble kroker etter hverandre. Det vil si at det fraktet 6 personer opp, snudde kjøreretningen på skitrekket, kjørte krokene ned igjen og fraktet 6 nye personer opp. Ikke den helt store kapasiteten etter dagens standard, men likevel et viktig tilbud på den tiden.

Første skitrekk fra 1960-tallet på Hovden Skisenter. Trekk med bare tre medbringere.. Foto
Det første pendeltrekket (Foto: Gerd Fosse Hovden)

1968

I 1968 kjøpte Carl Ragnar Carlson skitrekket av Harald Uleberg og bygde en toseters stolheis med faste klemmer til toppen av Nos. En kan trygt si at den moderne utviklingen av Hovden startet med dette tiltaket. ”Storenos-banen” er i dag demontert, men deler av den fungerer nå som tilbringerheis til Skarsnuten i Hemsedal Skisenter.
Samtidig ble det tilrettelagt for tre nedfarter og varmestue/kiosk, skiutleie, skiskole og kontor i Gamle Gaard. Den Gamle Gaard ble bygget tidlig på 1700-tallet på Uppstad i Hylestad, ca. 7 mil lenger sør i Setesdal, og ble i 1968 flyttet til Hovden Skisenter.

Gammelt bilde fra 70-tallet. Ungdommer i tidsriktige klær skal på ski i slalombakken. foto
Den Gamle Gaard fungerte som bunnstasjon for heisen og var servicebygg med billettkontor, varmestue, skiutleie og kafé.

Stolheisen var litt av en sensasjon på disse kanter. Med ett kunne man komme opp til 1160 moh. på 20 minutter, over en strekning på 1600 meter.

Gammelt bilde fra 1968 da stolheisen åpnet. Spente tilskuere rundt påstigning ved bunn-stasjon. Foto
Spente tilskuere til den nye stolheisen (Foto: Per Breivegen)
Gammelt bilde av mastene til den første stolheisen fra 1968. Storenos i bakgrunnen. Foto
Bare 20 minutter til toppen (Foto: Per Breivegen)

1969

Kristiansand Røde Kors Hjelpekorps satte opp en egen hytte og som ble deres base på Hovden fra høsten 1969.

70-tallet

Les mer

80-tallet

Les mer

90-tallet

Les mer

2000-tallet

Les mer

2010-tallet

Les mer

Søk

Nyhetsbrev