Furumo ved Hovdebru

Bestill overnatting Overnatting Hva skjer? Hva skjer? Webkamera Webkamera Skirapport Skirapport

Furumo ved Hovdebru

Dette er en side som forteller om Hovdens historie.
I forbindelse med markering av 50 år med moderne reiseliv er det skrevet ulike historier om Hovdens reiselivsbedrifter. Dette er en av disse. Det han være at bedriften som omtales ikke lenger er åpen eller har endret driftsform. I teksten vil det eventuelt være link til dagens bedrift.

Furumo er i dag kjent som restauranten i det gule huset midt i Hovden sentrum.

Huset har gjennom tidene forandret så vel farge som innhold. Både hus og eiendom eies fortsatt av familien som i sin tid bygde Furumo. Det var bestefar til dagens eier, Kjetil Lidtveit, som satte opp huset i 1946.

«-Bestefar Ketil Sveinsson Hovden etablerte posthus her, forteller Kjetil, og min tante Tone drev overnatting og kafé, og tok senere over som poståpner som var tittelen den gangen. Byklehei var det offisielle navnet på posthuset.»

Gammelt bilde av Furumo Kafe ca. 1950. I forgrunnen er veiskilt med navnet Hovden Bru. Foto
Furumo var Byklehei posthus i tillegg til kafé og husrom.
På bildet over sees Furumo den gangen det var poståpneri, kafé og husrom, og du kunne få kjøpt «mjølkeringar» I døråpningen står Harald Uleberg.
På den tiden var det bare Hovdehytta som også kunne tilby overnatting og mat til de veifarende på Hovden. Høyfjellshotellet, som ble bygget på 30-tallet, lå i ruiner etter brannen i 1946 og dermed var det til tider behov for ekstra servering og losji på Hovden. Det var riktignok lange perioder av året som det var veldig lite gjester på Hovden men fra midten av februar og fram til påske kunne det være travelt. Tone og hennes mann Harald Uleberg, drev i en kort periode også butikk i tillegg til post, kafé og losji. Det var viktig å ha flere bein å stå på.
Hovdebru var stedsnavnet der hvor Hovden sentrum er i dag. Det opprinnelige Hovden er ved Hovden Gård som ligger på vei til Breive.

En sentral møteplass

Furumo var i mange år den sentrale møteplassen for bygdefolket, både gamle og unge. Stedet hadde, da som nå, den mest sentrale plassen i det lille bygdesamfunnet som Hovden var. Dagens høydepunkt var kanskje på ettermiddagene når posten ble levert til Furumo med rutebussen fra byen. Bygdefolket sto i kø og ventet på dette. Samtidig kunne de få servert både kaffe, kaker og middag.

Furumo Kafe på 1960-tallet. Gutt står oppstilt foran huset. foto
Kjetil Lidtveit, iført butikkfrakk fra Hovden landhandel som lå like ved Furumo. Kjetil jobbet der, og kanskje var han «heimom» for litt mat?

Gammelt bilde av Furumo kafé. På trapp sitter mor og sønn som drev kaféen på 60-tallet. På bakken står gamle b
Åshild Lidtveit og sønnen Torbjørn på trappa til Furumo.

 

I 1959 overtok Åshild Lidtveit driften av Furumo. Hun var også datter av Kjetil Sveinsson Hovden og søster til Tone. Sammen med sine to sønner; Kjetil og Torbjørn, bosatte hun seg i huset og fortsatte driften med kafé og overnatting. Allerede i 1961 startet hun restaurering og utbygging av Furumo. Da hadde også begge guttene flyttet hjemmefra og det ble større kapasitet til å ta i mot gjester. Selv bodde Åshild i en liten del av første etasje i huset, mens resten ble brukt som kafé, og i andre etasje hadde hun fire rom for utleie. Åshild bakte brød for salg og serverte middag, smørbrad, kaker, kaffe og lagerøl. Dette var det sterkeste drikke som var å få kjøpt på Hovden. Åshild drev Furumo Kafé og Husrom fram til 1968.

Åshild var ikke bare vertinne i kaféen men tok seg ofte tid til å leike med ungene på Hovden. På landeveien utenfor, som riktignok var hovedveien gjennom Hovden, hoppet hun bl.a. paradis. Det var ikke mye trafikk gjennom bygda den gangen.

Motiv fra Hovden sentrum fra 50-tallet der dame og to barn hopper paradis på veien som i dag er riksvei 9. Foto
Åshild lidtveit, i midten, hopper paradis sammen med Jon Uleberg og Annelise Breive på RV9, rett utenfor Furumo.
Flere turister og flere hytter

På 60-tallet økte trafikken jevnt og trutt. Både Hovden Høyfjellshotell som åpnet i 1967, samt den sensasjonelle stolheisen som åpnet i 1968, førte med seg stor utvikling av Hovden som turiststed. Såvel turist-tilstrømming som hyttebygging skjøt fart utover på 70-tallet. Aktiviteter ble etterspurt og når Anni Uleberg og Asbjørg Kaasin drev kafeen, var det også naturlig at de tilbød turistene rideturer, ettersom de begge var ivrige «heste-jenter». Hestene oppholdt seg i innhegning ved kafeens terrasse.

Furumo kafé med to hester på gresset foran huset.
På 70-tallet tilbød Furumo kafé turistridning.

Tiden går – Furumo består

Bedrifter har kommet og gått på Hovden gjennom årene, noen bygg er blitt revet, andre har blitt bygget. Furumo har også gjennomgått restaureringer og påbygging men mye av husets sjel bevart. I dag er Furumo fortsatt kanskje den mest sentrale møteplassen i Fjellbyen Hovden. Her er både kaffebar, restaurant og landhandel, og det hele er åpen 365 dager i året. -Men å hoppe paradis i veien utenfor er nok ikke å anbefale, ei heller å ha oppstillingsplass for hest rett ved uteserveringen.

Furumo kafé slik det ser ut i dag. Gul bygning med takterrasse på tilbygget til det opprinnelige bygget fra 1946. Foto
Furumo, slik det ser ut i dag. Det gule huset midt i Hovden sentrum.

Kilde: Kjetil Lidtveit

Fakta om Furumo
1946 – Oppført

1947 – 1959 Posthus, kafé og overnatting v/ Kjetil Sveinsson Hovden og senere Tone Uleberg

1959 – 1968 Kafé og overnatting v/ Åshild Lidtveit

1968 – 1972 Kafé v/ Anni Uleberg og hennes mor Aslaug

1972 – 1976 Kafé v/ Laila Andresen

1976 – 1983 Kafé v/ Asbjørg Kaasin og Anni Uleberg som det siste året ble avløst av Anna Lise Pedersen

 

1986 – 1995 Sportsbutikk ved Andrew Benjamin

1996 – 2005  Kafé v/ Erling Dåsvatn og Johan Henriksen

2005 – 2008  Kafé v/Johan Henriksen

2008 – 2010 Kafé v/Rhett Tønnesen

2010 – 2018 Restaurant v/ Sanna Østerberg og Torjus Løvdal

2018 – Større ombygging og utbygging og drives som kaffebar, restaurant og landhandel  av Hovden Alpin Utvikling

Les mer om Furumo i dag

Furumo – restaurant

Les mer

Søk

Nyhetsbrev