Hartevassbu

Bestill overnatting Overnatting Hva skjer? Hva skjer? Webkamera Webkamera Skirapport Skirapport

Dette er en side som forteller om Hovdens historie.
I forbindelse med markering av 50 år med moderne reiseliv er det skrevet ulike historier om Hovdens reiselivsbedrifter. Dette er en av disse. Det kan være at bedriften som omtales ikke lenger er åpen eller har endret driftsform. I faktaboksen vil det eventuelt være link til dagens bedrift.

Hartevassbu,

Huset ligger der som et lite landemerke, rett ved Hovden sentrum og med en blendende utsikt utover Hartevatn og fjellene bak. Her har utallige familier, skientusiaster og ungdomsgrupper fått fjellopplevelser for livet.

 

EN DRIFTIG KVINNE

Det var Margit Bjåen som bygde Hartevassbu, og broren Torjus Bjåen som tegnet det. Hartevassbu ble bygd i to omganger og første del sto ferdig ca 1955. Vigdis Jeiskelid (71) var stuepike på 60-tallet. Her hadde hun sin aller første jobb og hun er takknemlig for alle de gode minnene hun fikk.

Hartevassbu vinterstid. Foto : Nasjonalbibiloteket

– Jeg var stuepike og serverte. Margit tok seg godt av gjestene. Her var det visstnok både skipsredere fra Kristiansand og andre storfolk, men det visste ikke jeg noe om. Jeg bare jobbet, mens Margit snakket med dem, sier Vigdis. Hartevassbu, Hovdehytta og Hovden Fjellstoge var overnattingsstedene på Hovden før Høyfjellshotellet åpnet i 1967. Vigdis kan huske at det var folksomt og godt belegg på Hartevassbu.

– Jeg har mange gode opplevelser fra den tida. Margit var en veldig driftig kvinne. Hun kunne være streng og det var ingen av oss som forsov seg, sier hun. Margit Bjåen ble født i 1900, og hun var ugift.

– Margit hadde geiter på Lislefjødd før Hartevassbu ble bygd og hadde ansvaret for kantina på Falconbridge i Kristiansand. Margit var bestyrer på Hovdehytta som 20-åring, sier Vigdis. Vigdis beskriver en klok og tøff dame, og hun må fortelle om en hendelse der Margit fikk en tilbakemelding som hadde skapt opprør i dag. Det var en mann som ga Margit disse ordene etter at Margit hadde uttalt seg om noe.

”Det va veldig fornuftig sagt,
Margit. Du hev eit godt hovud, men
det er så dumt at det hovudet ska
standa på eit kvendi.”

Det var litt før likestillinga kom til Hovden, avslutter Vigdis.

Margit og broren Torjus

PÅSKELEIR MED EGIL OG ARNE

Margit solgte Hartevassbu til de kjente evangelistene, Egil Solheim og Arne Gundersen, i 1977. Egils sønn, Arvid Solheim, har mange gode minner.

– De brukte det som rekreasjonssted for forkynnere, drev utleie og leirvirksomhet. Det var mange minnerike påskeleirer, sier han.

Hartevassbu var alkoholfritt, og flere alpinklubber og andre organisasjoner leide stedet. Egil og Arne deltok på alle påskeleirene og hadde samlinger for forkynnere.

Postkort fra Hartevassbu

– Egil og Arne slappet godt av på Hartevassbu. Påskeleirene startet allerede i 1977. Her meldte ca 50 ungdommer seg på hvert år, og evangelistene preget leirene. Egil tok med ungdommene på skitur og Arne lagde maten. Det var mange som fant sin tro på disse leirene, sier Solheim. Her var det forskjellige aktiviteter på dagtid og sang, musikk og møtevirksomhet på kveldene. Det var mange som visstnok fant hverandre på påskeleirene på Hartevassbu.

– Det var mest langrenn på påskeleirene. Turer til Ørnefjell var en fin langtur vi hadde. Min bror Eilef skulle løpe foran. Jeg glemmer aldri når han gikk gjennom det øverste laget med is på Hartevatn og trodde han skulle drukne, sier Solheim. Hartevassbu har skapt gode minner for mange, men noen ganger gikk det over streken.

– Olaussen fra Drammen fylte soveposen til ei jente med lemen. Jeg tror han måtte pakke sakene sine dagen etter, sier Solheim.

  NYE EIERE PÅ HARTEVASSBU

Gunda Hovden i spisesalen

Gunda og Hallvard Hovden var vaktmestere. De tok imot gjengen og sørget for at alt var på stell.

– Vi fikk et fantastisk forhold til dem. Det var herlige folk, sier han. Egil og Arne solgte Hartevassbu til Rolf Tambini, og i 2004 kjøpte Knut Hovden Hartevassbu sammen med Gunda. De har drevet dette i vinterhalvåret. Her har forskjellige lag,  skoleklasser og foreninger leidstedet ved Hartevatnet. Nå er det Preben Honda Lidi fra Kristiansand og tre kamerater som har kjøpt Hartevassbu.

– Vi er fire ivrige skikompiser og toppturentusiaster som har kjøpt det. Vi ønsker å sette huset i skikkelig stand og ha en base for å drive med det vi liker aller best, sier Lidi. De nye eierne overtok 1. oktober 2016.

Tekst av 07 media

Eiere/drivere av Hartevassbu

1955 – 1977 Margit Bjåen

1977 –  2002 Egil Solheim og Arne Gundersen

2002 – 2004 Rolf Tambini

2004 – 2016 Knut Hovden og Gunda Hovden

2016  og framover i privat eie

Søk

Nyhetsbrev