Lave temperaturer + lav luftfuktighet = mye snø

Bestill overnatting Overnatting Hva skjer? Hva skjer? Webkamera Webkamera Skirapport Skirapport

Til tross for at strømmen er både knapp og kostbar i år, vil det bli snøproduksjon både i Hovden Alpinsenter og på Hovden Langrennsarena.

I år er det spesielt viktig med optimale forhold før kanonene startes. Optimale forhold betyr at både lufttemperatur, vanntemperatur og luftfuktighet er tilfredsstillende. For at det skal bli snø trenger vi en effektiv temperatur som er under -5, men jo høyere luftfuktigheten er desto mer kulde må til for å kunne produsere.
Optimale forhold for snøproduksjon er lufttemperatur på -10 grader, vanntemperatur på 2-4 grader og klarvær. Om ikke dette er nok så bør det også være vindstille så ikke snøen føyker av gårde.

Hovden Langrennsarena ligger lavere enn Hovden Alpinsenter, og i tillegg i nærheten av Hartevatn. Dette er et forholdsvis stort vann hvor det tar tid før overflaten fryser til is. Åpent vann vil medføre høyere luftfuktighet og dermed trengs lavere temperaturer for å gi optimale forhold. I tillegg har vannet, som er grunnlaget for snøproduksjonen, en høyere temperaturen enn f.eks. i elven. Dette kan være grunner for at det foregår snøproduksjon i alpinsenter men ikke i langrennsarena.

Om værprognosene til tider kan være usikre, er det i alle fall en ting som er sikkert: Mange venter på snøen, ikke minst snøproduksjonsansvarlige på alpinsenter og langrennsarena. Temperaturer og øvrige værforhold overvåkes og vurderes kontinuerlig, for så en dag eller natt kan glede seg over å trykke på knappene. Når kanonene er i gang kan du se dem i arbeid på våre webkamera.

Vi håper på en god snø- og skisesong.

Tidligere års snøproduksjon ved Hovden langrennsarena

Søk

Nyhetsbrev