Hovden Høyfjellshotell

Bestill overnatting Overnatting Hva skjer? Hva skjer? Webkamera Webkamera Værapport Værrapport

Hovden Høyfjellshotell 1967 – 2016

Dette er en side som forteller om Hovdens historie.
I forbindelse med markering av 50 år med moderne reiseliv er det skrevet ulike historier om Hovdens reiselivsbedrifter. Dette er en av disse. Det kan være at bedriften som omtales ikke lenger er åpen eller har endret driftsform. I faktaboksen vil det eventuelt være link til dagens bedrift.

21 års branntomt ble til moderne høyfjellshotell

Det første Hovden Høyfjellshotell åpnet i 1937 og var på den tiden landets største hotell.  Det ble drevet fram til krigen i 1940 og i løpet av krigsårene ble det delvis okkupert av tyskerne.  Etter krigen ble hotellet restaurert og skulle åpnes i 1946, men brant ned dagen før åpningen.  På branntomten ble et nytt Hovden Høyfjellshotell bygget og dette åpnet 1. juni 1967.

Det nye hotellets arkitekt var siv. ing. Carl Ragnar Carlsson, som på samme tid som hotellet åpnet, var i gang med utbygging av Hovden Skisenter. Han eide og drev skisenteret i mange år.  Hotellets arkitektur er inspirert av formen til snø-krystallen. De ulike bygningene som hotellet består av er dermed sekskantet i formen. Denne formen preget i mange år logoprofilen til både skisenteret og hotellet.

Hovden Høyfjellshotell mens det ennå tronet alene på haugen.

Kostnaden for hotellbygget var 5,5 millioner, noen som selvfølgelig var mye penger på den tiden. Det gjaldt å få tak i pengesterke investorer til dette. Det ble dannet et aksjeselskap med flere store Kristiansands-baserte bedriftseiere samt at flere enkeltpersoner i Bykle og Valle tegnet aksjer til kr. 500. Dog var det Aust-Agder Fylkeskommune som var den største aksjonæren.

Herbert Bachmann var hotellets første direktør og sammen med sin kone Vigdis Brodersen Ruud, fikk de æren av å være med på åpningen av dette storslåtte og moderne høyfjellshotell.
Med to romfløyer og ca 100 senger, samt spisesal, festsal, bar og svømmebasseng, fremsto hotellet som veldig elegant og moderne. Samtidig hadde det et rustikt høyfjellspreg. Alt var på plass og klart for åpning den 1. juni 1967, – også skjenkebevillingen.  Kun grunnmuren til en ekstra romfløy sto uferdig i påvente av utbygging på et senere tidspunkt. Denne fløyen var midlertidig dekket med tre-tak. Skjebnen ville at dette tok fyr dagen før åpningsdagen, men hotellets personale greide å slukke dette med snø. Det måtte være store mengder snø dette året ettersom brannen var den 31. mai og det fremdeles lå nok snø til denne bergingsaksjonen. Det var altså nære på, at det for andre gang på samme sted, skulle brenne ned et hotell dagen før åpning.

Vertskap som kom og gikk, – og noen som ble lenge

Hotellet ble bygget ut i  etapper og allerede etter to års drift, i juni 1969, ble det utvidet med en ny rom-fløy som hadde 67 senger. Dermed kunne hotellet skilte med en sengekapasitet på hele 170 senger.

Direktør Bachmann kom opprinnelig fra Tyskland og hadde erfaring med hvordan vintersportsteder ble drevet i alpene. Han og Vigdis overførte mye av denne stilen til Hovden og regnes som to av pionerene som startet det moderne reiselivet på Hovden. Ved hotellet ble det anlagt eget skitrekk for barna, det var svømmebasseng og ulike tilrettelagte aktiviteter. De var begge også pådrivere for å få etablert skiskole og de var aktive i etableringen av Hovden Skiklubb, senere Hovden Sportsklubb.
Herberth og Vigdis var vertskap på hotellet fram til 1970 da de etablerte sin egen turistbedrift; Triangel Sportell som åpnet i 1971 (dagens Hovden Høyfjellsenter).

Deres etterfølgere var Tuls og Carl Otto Schiørn. I syv år, fram til 1. april 1977 var de vertskap ved hotellet før de også etablerte sin egen bedrift; Hovdestøylen Hotell og Hyttetun som de eide og drev i mange år.

I en kort periode på to år var Gro og Harald Hvidtsten vertskap på hotellet. Samtidig hadde Ole Prytz Bruun vært ansatt på hotellet siden 1977 og to år senere tok han over direktørstillingen den 1. november 1979. I mellomtiden hadde han truffet sin Kari som valgte å bryte opp fra livet som blomsterdekoratør i Oslo for å flytte til fjells for å drive hotell.

Kari, Ole og Thor Henrik Bruun

For Kari og Ole ble det en lang, spennende og interessant historie som vertskap på Hovden Høyfjellshotell. Fra 1984 var de også eiere av hotellet. I hele 26 år, fra 1979 til 2005, ønsket de sine gjester velkommen, serverte dem mat, gikk rundt juletreet med dem, ryddet og stelte i stand for sine gjester. Tidlig og sent, midt i uka og helger, ferier og i høytider. I tillegg ledet de en stor arbeidsstokk, og bidro gjennom mange år til stor sysselsetting i Bykle kommune. Mange av de som har arbeidet på hotellet er fortsatt boende på Hovden, og mange har fortsatt med reiselivsarbeid.

Hovden Høyfjellshotell med det idylliske tjernet på Flatastøylåsen

Ski-antrekk på dagtid og pent til middag

Hotellet har i alle driftsår vært å regne som Hovdens storstue. Skulle man ut å spise godt, mingle i baren eller ta seg en svingom var dette stedet å gå. Det var nok først og fremst de velbeslåtte by-gjestene som frekventerte hotellet. Fram til tidlig 80-tall var hotellet det eneste restaurant-tilbudet på Hovden.

80- og 90-tallet var tiden for den virkelig store ekspansjonen på Hovden. Med Hovdestøylen Hotell og Hyttetun ble det nå to hoteller og i tillegg kom leilighetsbygg og privat hyttebygging. Flere turister, både innenlands og utenlands fikk opp øynene for Hovden som vintersportssted. Høyfjellshotellet hadde avtaler med danske turoperatører som sørget for fullt hus tidlig på vinteren mens norske turister inntok fjellheimen fra vinterferien til påske.
80-tallet var også storhetstiden for firmaturer og julebord. Det var mange travle år på Høyfjellshotellet.

Dans til levende musikk måtte alle høyfjellshotell ha.

På 90-tallet fikk Hovden et oppsving også i sommertrafikken. Hovden Badeland åpnet i 1990 og dermed fikk Hovden et etterlengtet helårstilbud for familier. Hotelltrafikken holdt seg godt gjennom 80- og 90-tallet men begynte så smått å avta i takt med at den private hyttebyggingen skjøt fart. Flere av Hovdens faste gjester fikk sine egne bosteder og med god standard på leiligheter og hytter ble det etterhvert en økende trend at turistene ønsket opphold med selvhushold. Den såkalte nikkersadelen, de som dro på høyfjellsferie på hotell med full pensjon, ble færre og færre.

En epoke er over

Etter lang og tro tjeneste som hotellvertskap overlot Kari og Ole roret til Elin Zernichow Monsen den 1. mai 2005. Hun var ansatt som direktør for de nye eierne Per Gunnar Andersen og Tarald Nomeland og ble senere avløst av Frank Ekman. Etter noen år satt Per Gunnar Andersen igjen som eneeier av hotellet og kjøpte senere Hovdestøylen Hotell og Hyttetun når det kom for salg. Begge hotellene gikk inn under konsernnavnet Hovden Resort. I dag er det bare Hovdestøylen Hotell som er i drift. Hovden Høyfjellshotell er lukket i påvente av salg og ombygging til leiligheter.
Om Hovden Høyfjellshotell er en saga blott eller om det en dag i fremtiden vil gjenoppstå som hotell er for tiden uvisst.

Denne siden er under utarbeidelse. Siden kan inneholde feil og mangler.

Fakta om Hovden høyfjellshotell

  • Åpnet 1. juni 1967 med 100 senger.
  • Utvidet 1969 til 170 senger.
  • Etablert som aksjeselskap hvorav Aust Agder Fylkeskommune var den største aksjonæren.
  • Kostet 5,5 millioner.
  • Vertskap gjennom tidene:
    Herbert Bachmann og Vigdis Brodersen Ruud
    Tuls og Carl Otto Schiørn
    Gro og Harald Hvidtsten
    Kari og Ole Bruun
    Elin Zernichow Monsen
    Frank Ekman
  • Stengt etter vintersesongen 2016.

Søk

Nyhetsbrev