Kulturopplevelser i høyfjellet – 3 til 4 dager

Bestill overnatting Overnatting Hva skjer? Hva skjer? Webkamera Webkamera

Kulturopplevelser i høyfjellet – 3 til 4 dager

Løypa går i et storslått høyfjellsterreng 1000 til 1200 moh. Man bør sette av tre til fire dager for å få godt utbytte av denne turen, hvor man kan oppleve kulturminner av nasjonal verdi.

Høyt til fjells, mellom Hovden og Haukeli, kan du oppleve store kulturhistoriske severdigheter! Turen starter ved Hovden Alpinsenter ca. 800 moh. og går nordover til Haukeli via Sloaros og Holmevasshytta. Løypa går i et storslått høyfjellsterreng på 1000 til 1200 moh. Man bør sette av tre til fire dager for å få godt utbytte av turen, og det anbefales at man er godt fjellvant.

Hva slags utstyr kreves?
Turen forutsetter at man er godt utrustet med egnet turtøy, fjellsko og nødvendig mat. Deler av løypa er umerket, så det er viktig å kunne orientere seg med kart og kompass. Merk at turen går i høytliggende terreng, så været kan være svært skiftende.


Utgangspunkt for turen?
Turen starter ved Hovden Alpinsenter, hvor det er gode parkeringsmuligheter. Nor-Way Bussekspress korresponderer fra både Øst- og Vestlandet, og Setesdalsekspressen kjører tur-retur Sørlandet. Begge disse har stoppested ved Hovden sentrum, ca. 1 km fra der hvor løypa starter. Se www.nor-way.no og www.setesdal-bilruter.no.


Turbeskrivelse
Hovden - Sloaros
Ved Hovden Alpinsenter starter turen øst for parkeringsplassen. Herfra er det T-merket løype på gammel kjerrevei i ca. 7 km. Fra Krossloskaret, et av turens høyeste punkt på 1225 moh, fortsetter stien inn til DNT-hytta Sloaros. Hele etappen er beregnet til 5 timer.

Kulturetappen: Sloaros - Storhedder - Sloaros
For nesten tusen år siden ble runer og dyretegninger risset inn i Skutesteinen ved Storhedder. Hele syv reinsdyrtegninger samt tegninger av bueskyttere og rovdyr viser at jakten sto helt sentralt. Syv hestetegninger kan kanskje fortelle at jegerne kom ridende, at Storhedder var en samlingsplass for hestepassere, eller at hesten var et spesielt viktig dyr i mellomalderen?
Ved å ta en dagstur fra Sloaros til Storhedder kan du se dette flotte nasjonale kulturminnet.
På samme tur, og før du kommer frem til Storhedder, kan du se rester etter gruvedrift ved Langvatn. Frem til første verdenskrig ble det utvunnet molybden her. Selve gruvesjaktene anbefales det ikke å gå inn i, da det kan være mye vann her samt rasfare.
Men her finnes det hustufter, demninger, gruvevogner og rustent, forlatt utstyr som minner om tidligere tiders anleggsdrift. En spennende kulturhistorisk opplevelse 1000 moh. Tur-retur bør du beregne ca. 5 timer. Har du med telt, er dette et flott sted å stoppe på veien mot Holmevatn.

Sloaros - Holmevasshytta
Turen går i forholdsvis lett terreng uten de store stigningene. I skaret ved Fisketjørnuten, ca. 5 km etter Sloaros, slutter løypemerkingen, men det er lett å ta seg frem videre etter kartet. Umerket sti følges ned dalen til man treffer på bilveien til Holmevatn. Veien følges til vannet, og herfra kan man krysse elva på demningen. Turen går videre i umerket terreng til du møter merket løype mellom Bleskestadmoen og Holmevasshytta. Følg merket løype frem til etappens mål; Holmevasshytta. Turen anslås til ca. 6 timer.

Holmevasshytta - Haukeliseter
Første del av turen går over åpne moer og opp mot rutas høyeste punkt; Turistskaret på 1330 moh. Her er det storslått høyfjellsnatur med åpne morenerygger. Herfra går det nedover, og turen ender opp på Haukeliseter Fjellstue. Denne etappen beregnes til ca. 6 timer. Det anbefales å overnatte på Haukeliseter.


Overnatting
På Hovden finnes et stort utvalg av overnattingsmuligheter: hotell, hytter og leiligheter. Se www.hovden.com for informasjon. På selve turen kan man enten overnatte i medbrakt telt eller på Turistforeningens hytter: Sloaros, Holmevasshytta og Haukeliseter. Se www.turistforeningen.no. Alle disse hyttene, bortsett fra Haukeliseter, er selvbetjente og ulåste. Dette betyr at man må ha med lakenpose eller sengetøy, og man kan kjøpe enkel mat fra matlager som finnes på hyttene. For grupper anbefales det å reservere i forkant. Medlemskap i Turistforeningen gir rabatterte priser på opphold.

Børtemannsbekken – rundtur 10 km

Ta stolheis til fjells

Søk